Jdi na obsah Jdi na menu

Vyrob si svého Hejkala.

27. 11. 2012
Jak na Hejkala

Hejkal patří mezi nejdůležitější a nejnutnější součásti sniperovY výbavy. Vždyť správné maskování, jak jsme již mnohokrát slyšeli, je rozdíl mezi životem a mrtvolištěm ;-). Každý hejkal je individuální a svým způsobem jedinečný (ovšem jen když si jej vyrobíš sám ). Je mnoho variant tohoto maskovacího prostředku, ale vždy je na něj potřeba zhruba stejného materiálu. Některé varianty jsou levné a tudíž méně spolehlivé a jsou tu varianty, které jsou dražší, ale výsledek stojí za to.

Je na každém, jak si svého hejkala vylepší, v tomto se meze nekladou, pokud tedy neruší maskování. Materiál se v mnoha ohledech neliší, vždy tam najdeme: Jutu nebo Jutové pásky, síť, barvy na látku. Toto jsou ty nejzákladnější potřeby, co potřebujeme a pak je už na nás, jaký typ hejkala se rozhodneme dělat. Síť se může našít na BDU a může se našít taky třeba na poncho, ale nikdy se nedá použít pouze síť s jutou, protože při přidávání vegetace se lehce stane, že vám tráva propadne nebo nedrží tak, jak by měla, proto je dobré mít vždy nějaký podklad.

 

Barvení je asi nejdůležitější část výroby, jak už jste určitě někde slyšeli. MUSÍTE SI UVĚDOMIT, V JAKÉM PROSTŘEDÍ BUDETE HEJKALA POUŽÍVAT. NIC NEZKAZÍTE, POKUD SI UDĚLÁTE PÁR ORIENTAČNÍCH FOTEK :-) ale hlavně používat rozumu :-) Otázkou je, čím to barvit. Možnosti jsou dvě: barvení pomocí barev na látku, to je asi nejspolehlivější, a pak jsem slyšel, že si někteří střelci barví jutu spreji. Nevím, jak to dělají, ale prý to taky jde :) . Síť se na podklad může přišít nebo přilepit, já osobně doporučuji šití, Je to nejspolehlivější, ale nesmí se to odfláknout, je na každém, kam všude síť našije, ale z pohledu funkčnosti je dobré nechat břicho a spodní část noh bez sítě, protože se při plazení trhá. Místo toho je dobré si tyto části hejkala vyztužit něčím měkčeným, dá se použít molitan, ale já osobně dávám přednost něčemu na způsob karimatky. Pěnové materiály tolik nenapouští vodu oproti molitanu. A to pak přešijete nějakou látkou, nejlépe s maskovacím vzorem, já jsem rozstříhal staré BDU :) . Navazování juty je již pak tím nejmenším problémem, musíte se snažit barvy střídat tak, aby to opravdu maskovalo, takže zase pomůžou fotky apod.

 

Video návod

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář